Fontos tudnivalók a gépkocsivezető(k) vezetési- és pihenőidejének szabályozásáról

2018. 01. 03.
Fontos tudnivalók a gépkocsivezető(k) vezetési- és pihenőidejének szabályozásáról

Az Európai Unió Tanácsának 561/2006/EK rendelet szerint:

1 gépkocsivezető napi 9 órát tölthet vezetéssel, mely heti két alkalommal 10 órára emelhető.

Munkaideje maximum 15 óra lehet 24 órás perióduson belül, abban az esetben, ha a 15 órás munkaidőn belül 3 óra egybefüggő pihenőidőt tudott tartani. Ha a 3 óra folyamatos pihenőidőre nincs lehetőség, a munkaidő maximum 13 óra lehet.(A gépkocsvezető indulástól-érkezésig 13 órát tölthet úton).

1 gépkocsivezető folyamatosan 4 és fél órát vezethet. A vezetési idő letelte után a vezetész kötelezően meg kell szakítani legalább 45 percre. Ha a 4 és fél órán belül áll meg és nem veszi ki egyszerre a 45 perc pihenőt, először minimum 15 perc, utána minimum 30 perc megszakítás szükséges. 15 percen belüli megállás vezetésnek számít!

A gépkocsivezetőnek heti 2 pihenőnap jár. Lehetőség van arra, hogy az egyik héten 6 napot dolgozzon, utánna 1 pihenőnapot kell kapnia. A következő héten már kötelező a 2 pihenőnap és a 3. hét végéig az egy elmaradt pihenőnap pótlása. Tehát vagy a második vagy a harmadik héten már csak 4 napot dolgozhat.

Amennyiben a program nem teszi lehetővé a fenti szabályok betartását, úgy 2 fő gépkocsvezető részvétele szükséges!

2 gépkocsivezető folyamatosan 21 órát tölthet úton, ezután 9 óra egybefüggő pihenőidőt kötelesek szálláshelyen eltölteni. Ebben az esetben folyamatos a haladás, a 2 gépkocsivezető felvátva vezet, technikai pihenők beosztása a csoport igénye szerint történik.